De Meuter inspireert in circulaire transitie

Producenten kunnen niet langer om circulariteit heen. Meer zelfs: circulariteit is dé bouwsteen in de onafwendbare transitie naar een nieuwe economie. De wegwerpeconomie loopt op haar laatste benen nu de bewustwording rond de negatieve ecologische en sociale impact ervan steeds groter wordt. De finale ommekeer naar een duurzame economie vraagt om een systeemverandering waarin zowel overheden, consumenten als producenten een verantwoordelijkheid dragen. Hoewel sommige producenten nog huiverig staan tegenover een circulaire benadering, zoeken innovatieve ondernemers zoals De Meuter onverschrokken naar de nieuwe kansen op sociaal, ecologisch en economisch vlak. “Om circulariteit op de kaart te zetten heb je doeners nodig.”
De voorbije jaren zette zich onder consumenten en overheden een mentaliteitsverandering in gang op vlak van duurzaamheid en hergebruik die ook producenten niet is ontgaan. Niet alleen de Europese wetgeving maar ook de kritische houding van consumenten dwingt bedrijven om op zoek te gaan naar duurzame alternatieven voor hun producten. Dat stelt hen onvermijdelijk voor uitdagingen maar brengt tegelijk ook nieuwe kansen met zich mee. Innovatieve ondernemers zoals De Meuter trekken aan de kar van circulariteit en zijn een inspiratie voor bedrijven die deze transitie niet als een uitdaging maar wel als een opportuniteit willen verwelkomen.
Durven experimenteren
De Meuter begon twee jaar geleden met het inzetten op circulariteit. Het familiebedrijf liet zich drijven door de positieve maatschappelijke impact van hergebruik. “Het is absurd hoe veel materiaal er weggegooid wordt,” vertelt Mathijs Desiere, projectleider bij De Meuter. Het sloop- en afbraakbedrijf richtte daarom het circulaire project ReMeuter op, waarmee het herbruikbare bouwmaterialen op werven niet sloopt, maar verzamelt, opknapt en verkoopt. “Er zijn pioniers nodig die risico’s nemen om verandering in gang te zetten,” aldus Desiere”.
“Bedrijven moeten het risico nemen en durven experimenteren”
Het bedrijf wil ook andere spelers aanzetten om vooruit te kijken en over te stappen op het nieuwe economische circuit. Daarvoor is het nu volgens Desiere trouwens het uitgelezen moment aangezien de regelgeving bedrijven nog de vrijheid geeft om los van strenge procedures de zoektocht aan te gaan. “Bedrijven moeten het risico nemen en durven experimenteren,” vindt hij. Door nu ervaring met circulariteit op te doen, wil De Meuter koploper worden op de circulaire markt die in de toekomst alleen maar aan belang zal winnen.
Uitdagingen en nieuwe kansen
Het bedrijf onderzoekt momenteel volop waar winst te behalen is op economisch, sociaal en ecologisch vlak. “Er is nog veel geëxperimenteer nodig om te zien wat werkt of niet werkt.” In deze onderzoekende fase steken uitdagingen onvermijdelijk de kop op. Vooral de prijs van circulaire materialen is een remmende factor voor afnemers.
“Overheden moeten door regelgeving en sensibilisering circulaire materialen aantrekkelijk maken voor afnemers”
Volgens Desiere zijn de lage prijzen van nieuwe materialen en grondstoffen enerzijds en de hoge arbeidskosten anderzijds een remmende factor voor de circulaire economie. “Overheden moeten door regelgeving en sensibilisering circulaire materialen aantrekkelijk maken voor afnemers,” vindt Desiere. Door de regelgeving aan te passen, kunnen zij de risico’s voor ondernemers verkleinen en van circulaire producten de meest logische keuze te maken. Europa nam hierin alvast de eerste stappen met de Environmental, Social & Governance (ESG) criteria, die bedrijven beoordelen en bepalen hoe duurzaam en verantwoordelijk ze zijn. Dit helpt investeerders om te bepalen in welke bedrijven ze hun geld kunnen investeren om een positieve impact te hebben.
Van dromen naar doen
Ondanks de uitdagingen, gelooft De Meuter in de toekomst van circulariteit: “We merken dat circulariteit aan belang wint en dat er toekomst in zit,” vertelt Desiere. De Meuter roept andere pioniers op om zelf de verandering in gang te zetten in plaats van de kat uit de boom te blijven kijken. “Om circulariteit op de kaart te zetten heb je doeners nodig en geen dromers. Wij wachten op andere bedrijven om dit voorbeeld te volgen.” De Meuter gelooft dat wie nu klein begint alvast een wezenlijke voorsprong opbouwt op de circulaire markt van morgen.
“We merken dat circulariteit aan belang wint en dat er toekomst in zit”
Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?
Vul onderstaand contactformulier in of geef ons een seintje op:
+32 474 49 75 30
of
info@akoestiekfabriek.be