Loopt jouw school een akoestisch risico? Doe de test!

Adequate schoolinfrastructuur verhoogt schoolprestaties van leerlingen, welbevinden en werving van leraren. Zo blijkt uit een studie van de KU Leuven. Toch wordt slechts 5% van onze onderwijsuitgaven hieraan besteed waardoor ook akoestiek vaak ten onrechte als niet-prioritair onder de mat wordt geschoven. Bovendien kunnen leerkrachten en leerlingen een drempel ervaren om hun drukbezette directie te benaderen met hun persoonlijke ervaring van lawaai. Om feit en fictie van elkaar te onderscheiden, ontwikkelde Akoestiekfabriek een gemakkelijke en informatieve test waarmee je in enkele minuten alvast een eerste akoestische check-up van je school kan doen. “Ik nodig alle leraren die tegen een ongemak aan lopen uit om hun problemen aan te kaarten met objectieve bevindingen.”
In tijden van lerarentekorten, discussies over onderwijskwaliteit en verhoogde zorgnoden hebben directies weinig ruimte om zich te buigen over de akoestiek in hun schoolgebouw. Akoestiek is een onzichtbaar probleem dat moeilijker vast te pakken is omdat het meestal gebaseerd is op een subjectieve beleving. Toch ondervinden leerlingen en leerkrachten in schoolgebouwen met een slechte akoestiek dagelijks last van het lawaai. Denk bijvoorbeeld aan de stress, overprikkeling, concentratieproblemen of hoofdpijn. Het is dus van belang om zicht te krijgen op geluid op school en voeling te krijgen met het topic.
Belangrijke signaalfunctie
Directeur van de Sint-Paulusschool in Ukkel, Gregory Dewit, beaamt dat directies vele ballen tegelijk in de lucht moeten houden en daardoor niet altijd oog hebben voor problemen zoals akoestiek. Toch vindt hij het van groot belang dat de mensen die elke dag in het veld staan de problemen waar ze tegen aan lopen melden. Zijn school liet de akoestiek in verschillende ruimtes op school verbeteren na meldingen van de leerkrachten uit zijn team. “Leraren hebben een groot aandeel gehad in het aankaarten van deze problematiek,” vertelt hij. Dankzij de meldingen uit zijn team, kon het probleem ook hogerop zichtbaar worden en worden aangepakt. “De gezondheid en het welbevinden van mijn team staan voorop,” aldus Dewit die snel oor gaf aan de klachten uit zijn team. Dankzij de metingen werden de problemen meteen tastbaar en konden de ruimtes naargelang prioriteit worden aangepakt.
“Leraren hebben een groot aandeel gehad in het aankaarten van deze problematiek”
Juist de meest gevoelige en bewuste leraren spelen een cruciale rol bij het signaleren van lawaai en geluidsoverlast op school. Toch zijn ze vaak terughoudend uit onzekerheid: stellen ze zich aan of is er echt sprake van een geluidsprobleem? “Geluid ervaren is deels subjectief maar de nefaste effecten van geluidsoverlast zijn dat niet.” Zo lezen we in het artikel van ‘De Oorzaak’, het grootschalige onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat stilstaat bij de impact van geluid op onze gezondheid en welzijn. Precies de subjectiviteit van de beleving is een remmende factor voor leerkrachten om geluidsoverlast te melden aan hun directie. Om die subjectiviteit weg te nemen, komt Akoestiekfabriek met een eenvoudige test die een snelle eerste objectieve inschatting maakt van hoe het gesteld is met het geluid in jouw school en feit van fictie onderscheidt.

Problemen tastbaar maken
Naast alerte leerkrachten is ook de houding van de directie doorslaggevend, zo vindt Tessa Haentjens, zorgcoördinator op de Sint-Paulusschool. “Wij mogen onze pollekes kussen met een directie die luistert naar onze problemen en mee zoekt naar oplossingen”. Een open communicatie tussen leerkrachten en directie is volgens haar van cruciaal belang om verborgen problemen zoals akoestiek aan te pakken en het welzijn en de gezondheid van iedereen te bewaken. Om de communicatie zo efficiënt mogelijk te maken, is het van belang het probleem tastbaar te maken. Zo kan er gericht en efficiënt naar een oplossing gezocht worden.
Dewit wil leerkrachten uitnodigen om problemen aan hun directies aan te kaarten met objectieve bevindingen. Hierbij is de tool van Akoestiekfabriek een handig hulpmiddel. Met enkele eenvoudige vragen doen wij een eerste snelle check-up van jouw school die meteen aangeeft of akoestiek al dan niet op de prioriteitenlijst thuishoort. Met deze resultaten wordt een onzichtbaar probleem tastbaar gemaakt waardoor het hogerop concreet kan worden voorgelegd. Zo verlaagt Akoestiekfabriek zowel voor leraren als directies de drempel om lawaai op school aan te pakken.
In de Sint-Paulusschool ondervinden ze hoe de aandacht voor akoestiek zijn vruchten afwerpt. “Er hangt nu een aangename sfeer, zowel onder leerkrachten als leerlingen. Maar de verbeterde akoestiek komt ook de kwaliteit van het onderwijs ten goede nu de communicatie eindelijk kan binnenkomen zoals het zou moeten,” concludeert Dewit.
Benieuwd of jouw school een akoestisch probleem heeft? Doe de test en krijg binnen enkele minuten een antwoord op jouw vraag.
Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?
Vul onderstaand contactformulier in of geef ons een seintje op:
+32 474 49 75 30
of
info@akoestiekfabriek.be