Waarom goede akoestiek essentieel is voor een succesvolle werkplek 

Bij Bruxeo kozen ze onder andere voor akoestische plafondpanelen voor een betere akoestiek in hun vergaderzalen

In de hedendaagse werkplek spelen geluidsniveaus en akoestiek een cruciale rol in het bepalen van de kwaliteit van de werkomgeving. Geluid kan zowel een bron van comfort als van overlast zijn.

 

Investeren in betere akoestische oplossingen kan organisaties helpen een werkplek te creëren die niet alleen functioneel is, maar ook de voorkeur geniet boven thuiswerken. Dit helpt niet alleen bij het aantrekken en behouden van talent, maar draagt ook bij aan een productievere en meer tevreden werkomgeving. 

  

Deze blog is gebaseerd op bevindingen over geluidsniveaus op de werkplek uit het onderzoek The Workplace reset. Dit onderzoek analyseerde de werkervaringsgegevens van 157.880 werknemers afkomstig uit 62 landen..

Het belang van geluidsniveaus op de werkplek

68 procent (!) van de werknemers beschouwt geluidsniveaus als een belangrijk aspect van hun werkplek. Geluid is overal: van telefoongesprekken en achtergrondmuziek tot het getik van toetsenborden en gesprekken tussen collega’s. In een optimale werkomgeving zijn deze geluiden in balans en zorgen ze niet voor overlast. 

Geluidsniveaus zijn van groot belang voor concentratie en welzijn. Slechte akoestiek kan leiden tot verminderde concentratie en verhoogde stress. Werknemers die tevreden zijn met de geluidsniveaus op hun werkplek, geven aan productiever te zijn en minder gestoord te worden door achtergrondgeluid. Dit benadrukt het belang van een goed akoestisch ontwerp in kantoren. 

Bij Kaaitheater zorgen akoestische panelen voor meer rust op hun bureaus

Uitdagingen en oplossingen voor akoestische behoeften 

Een grote uitdaging voor werkgevers is het creëren van een werkplek die aan verschillende akoestische behoeften voldoet. Dit betekent niet alleen het verminderen van lawaai, maar ook het bieden van ruimtes die voldoende akoestische privacy bieden. Werknemers hebben behoefte aan stille zones voor gefocust werk en ruimtes met meer geluidsabsorptie voor vergaderingen en telefoongesprekken. 
 

Lees ook het verhaal over de kantoren van Kaaitheater: “Eén vergadering van een uur en mijn hoofd stond roodgloeiend. Maar met de komst van de panelen is het werkcomfort enorm gestegen” 

 

Praktische implementaties voor betere akoestiek

Werkgevers die de werkervaring van hun werknemers willen verbeteren, dienen alle aspecten van het kantoorleven te ondersteunen, inclusief het bieden van akoestisch comfort. Dit kan worden bereikt door: 

Ontwerp van de ruimte
Creëer diverse werkzones met verschillende geluidsniveaus, zoals stiltezones, samenwerkzones en ontspanningsruimtes. 

Materialen en technologie
Gebruik geluidsabsorberende materialen en technologieën zoals akoestische wand- of plafondpanelen.

Beleid en cultuur
Implementeer beleidsregels die stille werkperiodes aanmoedigen en creëer bewustwording over het belang van een rustige werkomgeving.

Conclusie: investeren in akoestiek loont 

Geluid en akoestiek zijn fundamentele componenten van de moderne werkplek die significant bijdragen aan de productiviteit en het welzijn van werknemers. In een wereld waar de werkplek zich voortdurend aanpast aan nieuwe werkmethoden, blijft het verbeteren van de akoestische omgeving een prioriteit voor werkgevers. 

Door akoestische panelen te integreren kunnen we geluidsproblemen effectief aanpakken en een prettige werkomgeving creëren waar iedereen van profiteert.  

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Vul onderstaand contactformulier in of geef ons een seintje op:

+32 474 49 75 30
of
info@akoestiekfabriek.be

Klinkt goed?
Vraag vandaag nog gratis advies aan.