Van Duysen

Akoestische oplossingen zijn essentieel om een rustige en comfortabele leeromgeving te creëren.

Afwerkingsbedrijf Van Duysen realiseert al meer dan 25 jaar renovatieprojecten in de bouwsector. Toch stelde de openbare aanbesteding van het opvangcentrum voor asielzoekers in Steenokkerzeel hen voor een nieuwe uitdaging: de wel zeer specifieke eisen over de te plaatsen akoestische panelen. Een vraagstuk waar Akoestiekfabriek met haar maatwerk dé oplossing voor aanreikte. Volgens Pascal Tuybens, projectleider bij Van Duysen, biedt Akoestiekfabriek precies met dat maatwerk een commerciële meerwaarde ten opzichte van de grote spelers in het landschap van de openbare aanbestedingen. “Het sterkste punt van Akoestiekfabriek is dat het bestaande situaties bekijkt en flexibel mee denkt over oplossingen in plaats van alleen maar regels te volgen.”

 

De openbare aanbesteding van het opvangcentrum voor asielzoekers in Steenokkerzeel stelde Van Duysen voor een bijzondere uitdaging. Vooral de specifieke eisen en voorwaarden die werden gesteld over de akoestische panelen, zette het afwerkingsbedrijf even klem. Niet alleen vroeg het bestek om panelen die zouden passen in het cirkelvormige gebouw, ze moesten bovendien ook vandaal-veilig zijn én aan specifieke ecologische normen tegemoet komen. De kant-en-klare systeemplafonds die worden geproduceerd door hun vaste partners voldeden niet aan deze voorwaarden, dus ging projectleider Pascal Tuybens op zoek naar een andere oplossing.

 

Een product op maat

Die oplossing vond hij bij Akoestiekfabriek. De start-up deinsde er niet voor terug om flexibel te denken, dook mee in het proces en kwam met concrete antwoorden. “Dit is een van de sterkste punten van Akoestiekfabriek: ze bekijken een bestaande situatie en denken mee over oplossingen,” vertelt Tuybens. Hiermee onderscheidt Akoestiekfabriek zich volgens hem van grotere spelers. “Akoestiekfabriek stond veel dichter bij ons dan sommige partners zoals multinationals. De snelheid van reactie, flexibele oplossingen bieden in plaats van altijd maar regels te volgen. Het was een samenwerking op maat en steeds in samenspraak.”

 

“Het sterkste punt van Akoestiekfabriek is dat het bestaande situaties bekijkt en flexibel mee denkt over oplossingen in plaats van alleen maar regels te volgen.”

 

Akoestiekfabriek ontwierp panelen die precies aan de voorwaarden voldoen en kwam zo tegemoet aan de specifieke eisen uit het bestek. Met een product op maat is Akoestiekfabriek een sterke concurrent en overtuigde Van Duysen de openbare aanbesteder om met hen in zee te gaan.

 

Een nabije partner

Over de samenwerking met Akoestiekfabriek spreekt Tuybens niets dan lof. De projectcoördinator van Akoestiekfabriek, Steven Palmaers, zat vanaf het begin mee aan tafel en volgde het project nauw op. Van het binnenkrijgen van de aanbesteding tot aan de levering en de installatie van de panelen in het opvangcentrum kwam hij met voorstellen en voerde hij taken uit in nauwe samenwerking met Van Duysen. “De samenwerking verliep zeer, zeer vlot. We hebben meerdere stalen op maat gekregen, de deadlines werden perfect gevolgd en er werd niet gemord over aanpassingen,” aldus Tuybens.

 

“De samenwerking verliep zeer, zeer vlot. We hebben meerdere stalen op maat gekregen, de deadlines werden perfect gevolgd en er werd niet gemord over aanpassingen.”

Commerciële meerwaarde van circulariteit

Naast het concurrentievoordeel van een product op maat ziet Tuybens ook de commerciële meerwaarde van het circulaire product dat Akoestiekfabriek aanbiedt. Hij legt uit dat ecologische voorwaarden in openbare aanbestedingen steeds meer doorwegen in de keuze voor bepaalde projectpartners. “Het ecologische aspect wint aan belang in het bestek.” Openbare aanbesteders worden steeds strenger op de ecologische impact van het product: de materialen, het transport maar ook op de circulaire eigenschappen. “Dat worden allemaal voorwaarden die voldaan moeten zijn om een contract te kunnen binnenhalen.” Volgens Tuybens biedt Akoestiekfabriek een grote meerwaarde voor afwerkingsbedrijven door zich als ecologische partner op te stellen.

 

De onverwachte winst: een goed gevoel

De winst die Van Duysen behaalde door met Akoestiekfabriek in zee te gaan zit ‘m volgens Tuybens niet alleen in het financiële aspect maar ook in het goede gevoel dat ontstaat door samen te werken met een sociaal bedrijf. Akoestiekfabriek investeert haar winst actief in jobs voor mensen die systematisch moeilijker werk vinden. “We hebben een goed project afgeleverd en daar centen aan verdiend, dat is natuurlijk leuk. Maar daarnaast hebben we ook iets kunnen doen voor iemand anders.” Door met Akoestiekfabriek samen te werken, heeft Van Duysen zijn steentje kunnen bijdragen aan een sociale missie.“Het is tof dat je winst kan maken door iets goed te doen voor andere mensen.”

“Het is tof dat je winst kan maken door iets goed te doen voor andere mensen.”

 

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Vul onderstaand contactformulier in of geef ons een seintje op:

+32 474 49 75 30
of
info@akoestiekfabriek.be