Basisschool Sint-Lutgardis in Ganshoren

Akoestische panelen aan het plafond van een klaslokaal zorgen voor meer rust in Basisschool Sint-Lutgardis in Ganshoren, Brussel.

Basisschool Sint-Lutgardis in Ganshoren zit in volle groei. In korte tijd gaan ze van 300 naar 400 leerlingen. Om die groei op te vangen werd de school grondig gerenoveerd en werd er geïnvesteerd in nieuwbouw. We spraken met directeur Luc Verbanck over het geluid van spelende kinderen en andere akoestische uitdagingen die bij een nieuwbouw komen kijken. 

“Zet maar eens 20 kleuters in een strak afgewerkt klaslokaal.

Sfeer verzekerd, maar qua geluid is dat niet te harden.”

Wanneer beseften jullie dat de akoestiek beter moest? 

LUC: “Toen de nieuwe refter werd opgeleverd. We kwamen binnen en het geluid was ondraaglijk. Dat krijg je met grote glazen wanden, kale muren en het lawaai van honderden leerlingen. Er was wel een gaatjesplafond voorzien om wat galm op te vangen, maar dat voldeed absoluut niet op vlak van akoestiek. Toen heeft Akoestiekfabriek een aantal metingen uitgevoerd en bleek de galmtijd enorm. Daar moest iets aan gedaan worden.” 

Klik op de foto’s voor een groter beeld

Was daar toch nog budget voor na de rennovatie en nieuwbouw? 

LUC: “Het is altijd schipperen. Er zijn vele noden, maar dankzij de subsidies van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor het opknappen van refters konden we de akoestiek daar alvast aanpakken. En het hielp ook dat Akoestiekfabriek een interessante offerte kon neerleggen. Als we keken naar andere producten op de markt, zoals akoestische wanden en panelen in aparte vormen, dan kwamen we een stuk duurder uit. Ik vind het ook heel tof hoe jullie akoestische panelen zijn opgehangen in de zaal. En het verschil is enorm.” 

 

Zijn er nog toekomstplannen op vlak van akoestiek? 

LUC: “We zouden graag nog eens onze leraarskamer aanpakken. De akoestiek is er al best goed dankzij een systeemplafond, maar zet hier maar eens 30 enthousiaste leerkrachten tijdens hun pauze… (lacht). Ook in de klassen zelf moet akoestisch iets gedaan worden. Vroeger zag je veel meer zachte materialen in een klas zoals kussens en matten. Maar er wordt steeds vaker gekozen voor een onderhoudsvriendelijkere inrichting en dat werkt niet altijd in het voordeel van de akoestiek. Zet maar eens 20 kleuters in een strak afgewerkt klaslokaal. Sfeer verzekerd, maar qua geluid is dat niet te harden.” 

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Vul onderstaand contactformulier in of geef ons een seintje op:

+32 474 49 75 30
of
info@akoestiekfabriek.be

Klinkt goed?
Vraag vandaag nog gratis advies aan.