Zo verminder je geluidsoverlast op de werkvloer: effectieve strategieën en oplossingen

Een belangrijke eerste stap in het verminderen van geluidshinder is het vergroten van de bewustwording over de akoestische uitdagingen van open kantoorruimtes.

In de moderne werkomgeving is geluidshinder een veelvoorkomend probleem. Open kantoorruimtes en gedeelde werkplekken verhogen het risico op afleidingen en verminderde productiviteit. Het is essentieel om te begrijpen hoe we deze geluidsproblemen kunnen aanpakken en een rustigere, efficiëntere werkplek kunnen creëren, zonder in te leveren op de sfeer op kantoor.

De impact van geluid op de werkvloer

Geluid heeft een invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid van werknemers. Bovendien kan afleiding door geluid de concentratie en productiviteit aanzienlijk verminderen.

Het is daarom cruciaal dat werkgevers aandacht besteden aan de akoestiek van de werkplek en maatregelen nemen om geluidshinder te minimaliseren.

Bewustwording en gedragsregels voor een aangenaam geluidsniveau

Een belangrijke eerste stap in het verminderen van geluidshinder is het vergroten van de bewustwording over de akoestische uitdagingen van open kantoorruimtes. Dit kan worden bereikt door een gedragscode op te stellen. Enkele effectieve regels kunnen zijn: 

 

  • Vermijd lange gesprekken en informele briefings in open ruimtes. 
  • Spreek zachtjes met collega’s of zoek een aparte ruimte op als dit mogelijk is. 
  • Geen online meetings aan je bureau in het landschapskantoor. 
  • Voer telefoongesprekken en vergaderingen in afgesloten ruimtes. 
  • Pas het geluidsniveau van telefoons aan of zet ze op trilstand. 
  • Gebruik de luidsprekerfunctie van de telefoon niet. 
Akoestische panelen zorgen voor meer rust

De rol van management en cultuur

Het management speelt een belangrijke rol in het bevorderen van een geluidsbewuste werkcultuur. Door zelf het goede voorbeeld te geven en actief deel te nemen aan het naleven van de gedragsregels, kan het management bijdragen aan een cultuur waarin een aangenaam geluidsniveau een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is. Bewustwordingssessies kunnen ook helpen om het belang van een stille werkplek te benadrukken.

Praktische tips voor een optimaal geluidsniveau op kantoor

Er zijn verschillende praktische maatregelen die kunnen helpen om het geluidsniveau op kantoor te verlagen. Hier zijn enkele tips die je kunt overwegen:

Akoestische panelen
Het installeren van akoestische panelen kan een effectieve manier zijn om geluidsreflectie en echo’s te verminderen. Deze panelen absorberen geluid en kunnen strategisch worden geplaatst in drukke of rumoerige delen van het kantoor.  
 
Lees ook het verhaal over de kantoren van Kaaitheater: “Eén vergadering van een uur en mijn hoofd stond roodgloeiend. Maar met de komst van de panelen is het werkcomfort enorm gestegen”

Geluidsisolerende koptelefoons
Het aanmoedigen van het gebruik van hoofdtelefoons met noise-cancelling kan werknemers helpen om zich tijdelijk beter te concentreren in een rumoerige omgeving. Deze koptelefoons blokkeren omgevingsgeluiden en creëren een persoonlijke ruimte van rust. Let wel op dat ze niet overmatig worden gebruikt.

Stilte zones
Het creëren van speciale stilte zones waar werknemers in alle rust kunnen werken, kan een aanzienlijke verbetering betekenen. Deze zones kunnen aparte kamers of afgescheiden werkplekken zijn die strikt geluidsarm worden gehouden.

Groen en decoratie
Planten en bepaalde soorten decoratie kunnen ook bijdragen aan geluidsreductie. Planten absorberen geluid en verbeteren tevens de luchtkwaliteit, wat een dubbele winst oplevert voor de werkomgeving.

Aanpassen van werkplekken
Het herinrichten van de werkplek om geluidsbronnen zoals printers en telefoons te scheiden van rustige werkplekken kan helpen. Daarnaast kan het gebruik van zachte vloerbedekking en gordijnen geluidstrillingen verder dempen. 

Conclusie: geluidshinder vraagt om een veelzijdige aanpak 

Geluid en akoestiek zijn fundamentele componenten van de moderne werkplek die significant bijdragen aan de productiviteit en het welzijn van werknemers. In een wereld waar de werkplek zich voortdurend aanpast aan nieuwe werkmethoden, blijft het verbeteren van de akoestische omgeving een prioriteit voor werkgevers. 

Door akoestische panelen te integreren kunnen we geluidsproblemen effectief aanpakken en een prettige werkomgeving creëren waar iedereen van profiteert.  

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Vul onderstaand contactformulier in of geef ons een seintje op:

+32 474 49 75 30
of
info@akoestiekfabriek.be

Klinkt goed?
Vraag vandaag nog gratis advies aan.