Verbeter de akoestiek in je klas: praktische tips voor een gezonde leeromgeving

Akoestische panelen aan de muur van een klaslokaal

Het belang van goede akoestiek in klaslokalen wordt vaak onderschat. Hoewel we meestal focussen op de inrichting en het visuele aspect van een ruimte, vergeten we hoe cruciaal het geluid kan zijn voor het leerklimaat. In onze eerdere blog Geluidsoverlast in de klas: Waarom akoestiek belangrijk is voor leraren en leerlingen bespraken we al de negatieve effecten van slechte akoestiek. Vandaag richten we ons op de oplossingen: wat kun je doen om de akoestiek in je klaslokaal te verbeteren?

Deze praktische tips komen uit de werk- en inspiratiebundel Interioor van aifoon. Onze akoestische adviseur Sigert De Jean werkte mee aan de bundel.

Eerst nog even samenvatten: waarom is akoestiek belangrijk?

Het geluidsniveau in een klaslokaal heeft directe invloed op de communicatie tussen leraren en leerlingen. Wanneer de akoestiek in een klaslokaal slecht is, wordt het moeilijker voor leerlingen om de leraar te verstaan, wat leidt tot verminderde concentratie en leerprestaties.

Bovendien kan een verhoogd geluidsniveau ervoor zorgen dat leraren hun stem moeten verheffen, wat op de lange termijn stemproblemen kan veroorzaken. Stress, vermoeidheid en een afname in productiviteit zijn bijkomende gevolgen. Dit maakt het verbeteren van de akoestiek in klaslokalen niet alleen een kwestie van comfort, maar ook van gezondheid en effectiviteit.

 

Luisteren naar de klas

Door bewust te luisteren naar de akoestiek in een klaslokaal, kunnen leraren en schoolbesturen beter inzicht krijgen in hoe geluid zich door de ruimte beweegt en waar de verbeterpunten liggen. Dit bewustzijn is de eerste stap naar een betere akoestiek.

Leerkrachten kunnen samen met leerlingen aan de slag met oefeningen rond geluid en akoestiek om dit bewustzijn verder te verdiepen en praktische verbeteringen te realiseren.

Akoestiek op het Sint-Pieterscollege

Praktische tips om de akoestiek te verbeteren

Nu we het belang van goede akoestiek hebben vastgesteld, is het tijd om te kijken naar praktische oplossingen die leraren direct kunnen toepassen in hun klaslokalen.

Geluid vermijden
Je kunt storend geluid in de klas verminderen met eenvoudige ingrepen. Plaats bijvoorbeeld tennisballen over stoelpoten om schuifgeluiden te dempen. Viltjes onder tafels en op kastdeuren voorkomen lawaai bij het schuiven of botsen. Leg placemats op werktafels en vilten bodems in lades om geluid van vallende of bewegende materialen te verminderen.

Functionaliteit van het lokaal
Moderne lesmethoden vragen om een flexibel ingerichte klas. Creëer stille zones voor individueel werk, zoals een leeshoek, door deze akoestisch af te schermen met een boekenkast of zachte materialen. Dit zorgt voor een rustige plek, terwijl groepswerk elders in het lokaal kan plaatsvinden zonder elkaar te storen. Zorg ervoor dat je inrichting zowel de akoestiek als de lesactiviteiten ondersteunt.

De akoestiek verbeteren
Er zijn verschillende manieren om de akoestiek in een klaslokaal te verbeteren. Akoestische panelen zijn een waardevolle investering, maar je kunt ook al eens beginnen met het herschikken van je klas. Een kast op een andere plek zetten kan al effect hebben op de akoestiek. Daarnaast kun je de akoestiek verbeteren met eenvoudige oplossingen zoals dikke gordijnen of tapijten.

Lees ook over de impact van akoestische panelen bij de Parkschool: “Tijdens de officiële opening van onze nieuwe refter merkten ook de ouders een duidelijk verschil in geluid”

Investeren in akoestiek: een win-win voor leraren en leerlingen

Het verbeteren van de akoestiek in klaslokalen is essentieel voor een gezonde en productieve leeromgeving. Leraren spelen hierin een cruciale rol. Door bewust te luisteren naar de akoestiek in hun klas en enkele eenvoudige aanpassingen door te voeren, kunnen ze een groot verschil maken.

Bij Akoestiekfabriek staan we klaar om te helpen met op maat gemaakte oplossingen, zoals akoestische panelen die specifiek zijn ontworpen voor klaslokalen. Investeer in goede akoestiek – het zal niet alleen de prestaties van je leerlingen verbeteren, maar ook je eigen werkplezier verhogen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Vul onderstaand contactformulier in of geef ons een seintje op:

+32 474 49 75 30
of
info@akoestiekfabriek.be

Klinkt goed?
Vraag vandaag nog gratis advies aan.